Wildlife Conservation Plan for Seabirds
4 Wildlife Conservation Plan for Seabirds
Chapter 2 Seabirds of Australia
Seabirds are a taxonomically varied group of nearly 350 bird species (around
3.5 per cent of all birds) that depend on the marine environment for at least part of their life cycle (BirdLife International 2019). By convention, seabirds are defined as species in the families Phaethontidae (Tropicbirds), Hydrobatidae (Northern Storm-petrels), Oceanitidae (Austral Storm-petrels), Diomedeidae (Albatrosses), Procellariidae (Shearwaters and petrels), Spheniscidae (Penguins), Fregatidae (Frigatebirds), Sulidae (Gannets and boobies), Pelecanidae (Pelicans), Stercorariidae (Skuas) and Laridae (Gulls and terns). While seabirds vary greatly in their lifestyle and habitats, behaviour and physiology, they often exhibit striking convergent evolution, as the same environmental challenges and feeding niches have resulted in similar adaptations.
In general, seabirds are long lived, have delayed breeding and have fewer young than other birds do. Most species nest in colonies, which can vary in size from a few dozen birds to millions. Many species undertake long migrations, crossing the equator or circumnavigating the Earth in some cases. They feed both at the ocean's surface and below it, and even feed on each other. Seabirds can be oceanic, coastal, or in some cases spend a part of the year away from the sea entirely.
Adaptation to the marine environment
Seabirds have evolved numerous adaptations to living on and feeding in the marine environment. The evolution of wing morphology of an individual species or family has been shaped by its ecological niche. Longer wings and low wing loading are typical of more oceanic species, while diving species have shorter wings (Gaston 2004). Species such as the Wandering Albatross (Diomedea exulans), which forage over large areas of ocean, have a reduced capacity for powered flight and are dependent on a type of gliding called dynamic soaring (where the wind deflected by waves provides lift) as well as slope soaring (Pennycuick 1982). Seabirds also almost always have webbed feet, to aid movement on the surface as well as assisting diving in some species.
The Procellariiformes are unusual among birds in having a strong sense of smell, which is used to find widely distributed food in a vast ocean (Lequette et al. 1989) and possibly to locate their colonies. Salt glands are used by seabirds to deal with the salt they ingest by drinking and feeding (particularly on crustaceans), and to help them osmoregulate (Harrison 1990). The excretions from these glands (which are positioned in the head of the birds, emerging from the nasal cavity) are almost pure sodium chloride.
Wildlife Conservation Plan for Seabirds 5
Diet and foraging behaviour
Seabirds have evolved to exploit different food resources in the world's oceans, and to a great extent, their physiology and behaviour have been shaped by their diet (Springer et al 2018). These evolutionary forces have often caused species in different families and even orders to evolve similar strategies and adaptations to the same problems, leading to remarkable convergent evolution, such as that between Northern Hemisphere auks and Southern Hemisphere penguins.
There are four basic feeding strategies, or ecological guilds, for feeding at sea: surface feeding, pursuit diving, plunge diving and kleptoparasitism; within these guilds there are multiple variations on the theme.
Many seabirds feed on the ocean's surface, as the action of marine currents often concentrates food such as krill, forage fish, squid or other prey items within reach of a dipped head. Surface feeders that swim often have unique bills adapted for their specific prey. Prions have special bills with filters called lamellae to filter out plankton from water (Brooke 2004), and many albatrosses and petrels have hooked bills to snatch fast-moving prey. Gulls have more generalised bills that reflect their more opportunistic lifestyle.
Pursuit diving exerts greater pressures (both evolutionary and physiological) on seabirds. Propulsion underwater can be provided by wings (as used by penguins, diving petrels and some other species of petrel) or feet (as used by cormorants). Many shearwaters are intermediate between the two, having longer wings than typical wing-propelled divers but heavier wing loadings than the other surface-feeding procellariids, leaving them capable of diving to considerable depths while still being efficient long-distance travellers (Shaffer et al. 2006). This is the dominant guild in polar and subpolar environments, as it is energetically inefficient in warmer waters. With their poor flying ability, many wing-propelled pursuit divers are more limited in their foraging range than other guilds, especially during the breeding season when young need regular feeding.
Gannets, boobies, tropicbirds and some terns engage in plunge diving, taking fast moving prey by diving into the water from flight. Plunge diving allows birds to use the energy from the momentum of the dive to combat natural buoyancy (caused by air trapped in plumage) (Ropert-Coudert et al. 2004), and thus uses less energy than the dedicated pursuit divers, allowing them to utilise more widely distributed food resources, for example, less productive tropical areas. Some plunge divers (as well as some surface feeders) are dependent on dolphins and tuna to push shoaling fish up towards the surface (Au et al. 1986).
Kleptoparasites are seabirds that steal food of other seabirds. Most famously, frigatebirds and skuas engage in this behaviour, although gulls, terns and other species will steal food opportunistically (Schreiber and Burger 2002). The nocturnal nesting behaviour of some seabirds has been interpreted as arising due to pressure from this aerial piracy (Gaston and Dechesne 1986). Kleptoparasitism is not thought to play a significant part of the diet of any species but is a supplement to food obtained by hunting (Schreiber and Burger 2002). A study of Great Frigatebirds stealing from Masked Boobies estimated that the frigatebirds could at most obtain 40 per cent of the food they needed, and on average obtained only 5 per cent (Vickery and Brooke 1994).