austlii:qld/QBCCMCmr/2025/228
General information, not legal advice.
QBCCMCmr
2025-07-02
Original judgment source is linked above.
Zenith [2025] QBCCMCmr 228
Body Corporate and Community Management Act 1997 (Qld) (Act), sections 227(1)(b) and 229(3)(a)
BODY CORPORATE ASSETS & COMMON PROPERTY - whether a body corporate can acquire a lot within its own scheme - whether a body corporate can continue to hold an acquired lot as a body corporate asset without incorporating the same with its common property - whether a body corporate can grant an occupation authority over a body corporate asset to a service contractor or letting agent - whether an occupation authority is appropriate for residential use by a service contractor or letting agent.
COMMITTEE - whether committee members are liable to pay for losses incurred by the body corporate purportedly as a result of their actions and decision-making
REASONABLENESS - where the body corporate passed a motion that sought to transfer non-freehold rights in a lot that is a body corporate asset - whether the body corporate acted unreasonably in passing that motion
(a) Summary of the relevant provisions of the Act and Standard Module
(iii) Can a body corporate acquire a lot within the scheme?
If a body corporate proceeds to acquire a lot for this specific purpose, it must subsequently be incorporated with the common property for the scheme.[25] Thereafter, the relevant part of the common property so incorporated must be leased to the service contractor or letting agent for a period not longer than the term of the authorisation as a service contractor or letting agent. [26] This is known under the Act as 'lessee common property'.
(b) Application of the relevant provisions of the legislation to the issues pertaining to Motion 3
The occupier of lot 1 in BUP 4847 may use that lot for residential purposes and management purposes and for the purpose of carrying on the business of letting lots on scheme land on behalf of owners of such lots.
(i) Does the CMS provide for a lease or license over Lot 1 in accordance with section 184(3) of the Standard Module?
(ii) Can the respondent body corporate grant a lease or license over Lot 1 in its current form as a body corporate asset?
(iii) How then can the respondent body corporate permit Cannon to occupy the land that forms Lot 1[33]?
(c) The committee's submission in response to the interim order application
(1) If the body corporate lessee's authorisation as a letting agent or engagement as service contractor ends, whether by termination or otherwise -
(a) the lease ends immediately; and
(b) if the lessee common property is no longer to be used for a purpose mentioned in section 40(2)(a), the body corporate must convert the lessee common property to a lot in the scheme.
(2) In incorporating a lot with common property under section 41(a), or in converting lessee common property to a lot under subsection (1)(b), the body corporate must ensure any necessary titling and subdivisional arrangements are carried out under the Land Title Act.
The lot must be converted to common property during its letting use. Once that use ceases it is to be reconverted to a lot and sold.
Having regard to their provenance and to the circumstances of their creation, explanatory memoranda for Government Bills introduced into the Commonwealth Parliament can ordinarily be taken by courts to be reliable guides to the policy intentions underlying Government sponsored legislation. They can ordinarily be relied on by courts to explain the overall legislative design and the intended practical operation of provisions and combinations of provisions. Their use of examples of the contemplated operation of provisions can inform in both those respects. They can sometimes even yield insight into the precise grammatical sense in which words appear in the texts of provisions.
Lacking both the force of law and the precision of parliamentary drafting, however, an explanatory memorandum cannot be taken to be an infallible and exhaustive guide to the legal operation of a provision. Notoriously, explanatory memoranda sometimes get the law wrong...
(d) Did the respondent body corporate act unreasonably in carrying Motion 1?
(e) Are the second, third and fourth orders sought warranted?
(f) Should the body corporate be required to recover losses from committee members and other professionals?
[2] See definition under Schedule 6 of the Act
[3] Clause 12 of the proposed contract for caretaking and letting services
[4] The common property bears title reference 19204847, whilst Lot 1 bears title reference 17228020
[5] The CMS includes the scheme's by-laws
[6] Sections 276)(1)(a) and (b) of the Act
[8] See Brighton on Broadwater Breezes [2018] QBCCMCmr 243 at [8]
[9] For e.g., the applicant seeks an order requiring the respondent body corporate to seek authorisation to record a new CMS under section 62 of the Act. He however does not specify in the order itself what the new CMS is to achieve. I gather from the broader context of the dispute, is that it is to reflect the incorporation of Lot 1 into the scheme's common property
[11] Section 35(1) of the Act
[12] Section 35(2) of the Act
[13] See section 37 of the Act
[15] Section 184(2)(b) of the Standard Module
[16] Section 184(2)(a) of the Standard Module
[17] It is worth noting that section 184(4) of the Standard Module prohibits a body corporate from granting a lease or license over part of the common property if the same is subject to a right of occupation by a service contractor or letting agent
[19] Unless a body corporate is dissolved, whereupon lot owners become entitled to body corporate assets in shares proportionate to the respective interest schedule lot entitlements of their lots (Section 81S of the Act).
[20] Section 11 of the Act. See also section 190 of the Standard Module
[22] Section 190(b)(ii) of the Standard Module
[23] Section 190(b)(i) of the Standard Module
[24] Or acquire freehold land contiguous to scheme land
[25] Section 41(a) of the Act
[26] Section 41(b) of the Act
[27] Read together with section 41 of the Act
[28] This is consistent with the second example set out under section 11 of the Act, and the lack of provision under section 116(2) of the Act for a scenario where the lot is owned by the body corporate as a body corporate asset.
[29] It appears that the legislative intention behind section 116(2)(b) of the Act requiring the execution of a deed as stated above, was to bind the lot holder - in instances where the lot holder was not the letting agent - to the provisions in the Act pertaining to the transfer of the letting agent's management rights (See Division 8 of Part 2 of Chapter 3 of the Act), when there was a breach of a code of conduct by the letting agent (See Explanatory Note to the Body Corporate and Community Management and Other Legislation Amendment Bill 2002).
[30] A lot which is incorporated into a scheme's common property, ceases to be a 'lot' thereafter
[31] Section 157(5)(e) of the Standard Module
[32] See section 184(2) of the Standard Module
[33] While freehold title to the land that so forms Lot 1 remains with the respondent body corporate. (In other words, this analysis does not cover the transfer of freehold title in Lot 1 by the respondent body corporate to any person)
[34] In its submission made in response to the interim order application
[37] For e.g., under section 52(1)(c) of the Standard Module
[38] See section 157(7) of the Standard Module
[39] See section 184(3) of the Standard Module
[40] Unless as stated above, a new CMS is recorded to provide for the lease or license, whereupon authorisation by ordinary resolution for the lease would suffice
[41] [2020] HCA 29. This decision was further cited in Blanch v Workers' Compensation Regulator [2021] QIRC 408 at [54]
[44] With the requisite authorisation/consent to do so
[46] See Carroll and Ors v Body Corporate for Palm Springs Residences CTS 29467 [2013] QCATA 21 at [22]