[2019] AATA 92
General information, not legal advice.
Administrative Appeals Tribunal of Australia
2019-02-06
Original judgment source is linked above.
General eligibility
(2) A person is eligible to become an Australian citizen if the Minister is satisfied that the person:
...
(d) understands the nature of an application under subsection (1); and
(e) possesses a basic knowledge of the English language; and
(f) has an adequate knowledge of Australia and of the responsibilities and privileges of Australian citizenship; and
...
(2A) Paragraphs (2)(d), (e) and (f) are taken to be satisfied if and only if the Minister is satisfied that the following apply:
(a) the person has sat a test approved in a determination under section 23A;
(b) the person was eligible to sit that test (worked out in accordance with that determination);
(c) the person started that test within the period worked out in accordance with that determination and completed that test within the period (the relevant test period) worked out in accordance with that determination;
(d) the person successfully completed that test (worked out in accordance with that determination) within the relevant test period. [emphasis in original]
...known to have difficulty leaning and short term memory disturbance, had issues with her school, also (Depression, stress and Anxiety) and passing through very difficult time caring for the severely disable child, that may reflect her difficulty learning English and passing her English Exam.[2] [reproduced as in original]
Paragraph 17 [of the Ministerial Determination] provides simply that "[t]here is no limit to the number of times a person can sit a Standard Test in order to successfully complete the test unless the person has commenced a Course-Based Test". Paragraph 17 does not go further than what it expressly states. It does not contain an express or implicit requirement that the Minister be prevented from deciding an application because an applicant has asked to re-sit the Standard Test. It does not, expressly or implicitly, provide a "right" to an applicant to re-sit the Standard Test as many times as the applicant wishes before the application is decided.
...
An applicant may ask to re-sit the Standard Test as many times as he or she wishes and the applicant may re-sit that test any number of times whilst the application remains on foot.[3]
I certify that the preceding 16 (sixteen) paragraphs are a true copy of the reasons for the decision herein of Dr L Bygrave, Member
...............................[sgd].........................................
[3] Minister for Home Affairs v Zadeh (No 2) [2018] FCA 1828 at [34] and [37].
Minister for Home Affairs
Zadeh (No 2)
Minister for Home Affairs v Zadeh (No 2) [2018] FCA 1828